Bochnia: Na wiosnę nowa jakość w szpitalnej kuchni

Remont kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni obejmuje także wymianę sprzętu do przygotowywania posiłków. Do kuchni trafią dwa nowoczesne piece konwekcyjno-parowe. A to oznacza, że zdecydowanie poprawi się jakość serwowanych posiłków.

O zaletach  przygotowywania posiłków w takich piecach mówił  podczas spotkania w szpitalu – Dawid Domin, doradca kulinarny, ale też praktykujący kucharz.

–  Możemy w ten sposób przygotować zdrowe posiłki z zachowaniem ich stuprocentowych wartości odżywczych. Co ciekawe w takim piecu jednocześnie  przygotowujemy kilka potraw – zapewniał Dawid Domin.

Podczas prezentacji  serwował polędwicę z mintaja przygotowywaną na parze, kaszę gryczaną prażoną i gotowaną. Był też bukiet warzyw, pulpeciki z indyka z kukurydzą, polędwiczki z kurczaka ze szczypiorkiem, filet z indyka z żurawiną przygotowywany na parze.

W piecu konwekcyjno-parowym można przygotowywać także  jajka na twardo gotowane bez wody.

  • Kuchnia w bocheńskim szpitalu przygotowuje codziennie około 200 obiadów, bardzo mi zależy, aby to były wartościowe i zdrowe posiłki, stąd decyzja o zakupie nowego sprzętu – mówi Jarosław Kycia, dyrektor Szpitala Powiatowego w Bochni.

Pomysł wspierają przedstawiciele starostwa powiatowego.

– To co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie,  posiłki przygotowywane w taki sposób będą miały więc bezpośrednie przełożenie na proces leczenia pacjentów – dodaje Adam Korta, starosta powiatu bocheńskiego.

________________
SPZOZ Bochnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *